• Zápis do 1. ročníka školského roka 2024/2025

            4. 4. 2024

            Milí rodičia, oznamujeme Vám, že zápis do 1. ročníka školského roku 2024/2025 sa uskutoční v stredu, dňa 10. 4. 2023 od 13:00 hod. do 17:00 hod. v priestoroch školy. Tešíme sa na Vás i na Vaše dieťa.

            Ako môžete prihlásiť Vaše dieťa?
            1. Vyplniť elektronický formulár, ktorý nám uľahčí administráciu a zároveň skráti čas pri samotnom zápise. Vyplnenú a od oboch rodičov podpísanú prihlášku potom prineste podpísanú na zápis.

            alebo

            2. Vyplniť prihlášku v listinnej podobe, priamo s nami pri zápise.

            V oboch prípadoch si prineste občiansky preukaz a kópiu rodného  listu dieťaťa.

            Je potrebné, aby ste zapísali aj deti, ktoré budú od septembra 2024 pokračovať v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole (tzv. odklad). Túto dôležitú skutočnosť je potrebné oznámiť pri zápise.

            Podľa § 144a) ods. 1 školského zákona sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na prihláške, vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa!

            Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje v prípade, ak:

            • jednému z rodičov bol súdom obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv  a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu).
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný podpísať sa).
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu dieťaťa v prílohe č. 2).
            • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel (v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu).
            • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.
            • ak sa zákonní zástupcovia dieťaťa dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľke školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

            Všeobecné podmienky zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky (PŠD):

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Rodič dieťaťa (matka, otec), iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, poručník, opatrovník alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova (ďalej len "zákonný zástupca") je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu v príslušnom kalednárnom roku (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len "zápis"), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť a je u neho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v aktuálnom školskom roku nenavštevuje materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Určujúcim kritériom plnenia povinnej školskej dochádzky v základnej škole je trvalý pobyt dieťaťa na území Slovenskej republiky, nie jeho občianstvo.

             

            Riaditeľka školy rozhodne o prijatí/neprijatí dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole do 15. júna príslušného kalendárneho roka a doručí vydané rozhodnutie zákonným zástupcom. Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľky školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

             

             

            Kontakt: 0911/168 961

            Email: zsvadovce@gmail.com